Gevaarlijker dan Haaien

by ZAK BROWN

Alsof je nog niet genoeg bewijs nodig hebt dat de oceanen het op ons gemunt hebben; hierbij presenteren we je de meest giftige kwallen ter wereld. Ze lijken op het eerste gezicht levenloos en zonder wil, maar de steek van een kwal is als een aanval van een sniper: onverwacht maar zeer dodelijk. Kwallen zijn letterlijk gevaarlijker dan haaien.

De Gele Haarkwal

De gele Haarkwal wordt in het Engels de Leeuwenkwal genoemd. De reden laat zich gemakkelijk raden, de vele tentakels doen aan de manen van een Leeuw denken. De Gele Haarkwal kan gigantisch groot worden, het grootste aangespoelde exemplaar had een diameter van 2,5 meter en tentakels van 35 meter. Deze ‘koning’ van het kwallenrijk komt vooral voor in de Noord Atlantische Oceaan en rond Australië. Hun zeer pijnlijke steek behouden ze tot lang nadat ze gestorven zijn.

De Oranje kwal

De oranje kwal staat bekend als de ‘Brandnetel van de Zee’. Dit is een van de meest voorkomende kwallensoorten. Ze leven in grote groepen voor de kust van de Verenigde Staten. Zorg dat je nooit in zo’n groep terechtkomt. Het resultaat zal te vergelijken zijn met het omverschoppen van een korf Afrikaanse bijen. Hoe pijnlijk de steken ook zijn, gelukkig zijn ze zelden fataal.

De Kanonskogelkwal

Van een beest genoemd naar 18e -eeuws artillerie weet je een ding zeker, het kan een flinke klap uitdelen. De Kanonskogelkwal is de derde in deze lijst. De steek van deze kwal met uiterlijk van een gemuteerde champignon uit Alice in Wonderland, is behoorlijk pijnlijk. Mocht je enige wrok tegen deze kwal koesteren; je kunt wraak nemen door het op te eten. Gedroogde Kanonskogelkwal is een ware delicatesse.

Het Portugees Oorlogschip.

Uiteraard kan het Portugees Oorlogschip niet in deze lijst ontbreken. Deze staat wellicht bekend als de grootste en gevaarlijkste kwal ter wereld. Toch is het Portugees Oorlogschip eigenlijk helemaal geen kwal. Het is zelfs niet een één beest, maar een groep organismen die samenwerken om de stranden van Australië tot aan Schotland te teisteren. Alleen in Australië worden elk jaar meer dan 10.000 incidenten met de ‘Blue Bottle’ gemeld. Een steek kan dagenlang pijn doen en soms zelfs tot de dood leiden.

De Irukandji kwal

De Irukanji kwal is niet groter dan een vingernagel, maar het is een van de gevaarlijkste kwallen ter wereld. De steek lijkt ongevaarlijk, en voelt als een muggenbeet, maar de gevolgen bouwen zich langzaam uit tot wat bekend staat als het ‘Irukandji Syndroom’. Slachtoffers ervaren twee weken lang de meest vreselijke pijnen op elke plek denkbaar. Het is zo heftig dat er meerdere gevallen bekend zijn waarbij de slachtoffers aan hun dokter vroegen om hen te vermoorden zodat ze er vanaf zouden zijn.

De Kubuskwal

Op 1 staat natuurlijk de Kubuskwal. De naam laat wellicht niet meteen een belletje rinkelen. Deze kwal is namelijk vooral bekend onder de Engelse naam ‘Box Jellyfish’. Met 24 ogen, 4 hersenen en 15 tentakels met meer dan 500.000 netelcellen is het daadwerkelijk de alien onder de dieren. Sinds 1954 zijn meer 5500 mensen gestorven als gevolg van een steek van deze kwal. Als je het geluk hebt om een steek te overleven, zullen de littekens je er voor de rest van je leven aan herinneren.

Register for our free newsletter, we keep you informed regularly about:

Insider-Tips| Special offers | News about Medusa-World

724 responses to Gevaarlijker dan Haaien